Welke zaken kun je allemaal aanpakken om energie te besparen? Is duurzame energie gebruiken de enigste optie?

Als het dak in de schaduw staat of anderszins ongeschikt is voor zonne-energie-installaties, zijn er systemen op de grond beschikbaar. Omdat geografische en seizoensgebonden factoren een rol spelen bij de energieconversie, kan het gebruik van een webgebaseerde zonne-energiecalculator huiseigenaren helpen om de relatieve kosten en baten van een zonne-energie-installatie voor hun regio nauwkeurig in te schatten.

Zonnestroomsystemen voor woningen kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: passief en actief:

Passieve zonne-energiesystemen maken optimaal gebruik van de natuurlijke verwarming van de zonne-energie die bekend staat als isolatie. Het oriënteren van de zonne-emissie ontvangende structuur naar zowel de boog van de zon als de eisen van de locatie zijn van primair belang voor zowel de efficiëntie als de schoonheid bij het overwegen van de plaatsing van uw huis. Uiteraard kun je beginnen met energie vergelijken op beste-energievergelijker.com, dat kan al een hoop schelen. Maar je kunt ook investeren in duurzame energie.

Enkele voorbeelden van de gebruikelijke passieve zonne-energie-implementatie zijn het gebruik van thermische massa (inclusief bakstenen, stenen, aardemassa) binnen de geïsoleerde omhulling om de stralingswarmte van de zon op te slaan. Dit is eenvoudig en mooi verwerkt in de vloeren en binnenmuren.

  • Een actief zonnesysteem is vergelijkbaar met een passief zonnesysteem, maar ondanks het ingewikkelde proces genereert een dergelijk systeem meer warmte dan passieve systemen. Dit type systeem is sterk afhankelijk van drie essentiële componenten: een zonnecollector om de zonne-energie te absorberen, een zonne-energieopslagsysteem, plus een warmteoverdrachtsysteem om de warmte te verspreiden naar de juiste locaties in uw huishouden. Ze kunnen worden onderverdeeld in twee belangrijke eigen categorieën: fotovoltaïsche (PV) systemen en thermische zonnesystemen.
  • Zonnefotovoltaïsche systemen, die de energie van de zon direct omzetten in elektriciteit, zijn waarschijnlijk het meest voorkomende type zonnesysteem in huis. Ze kunnen worden geïsoleerd van uw hoofdnet door gebruik te maken van een accu om stroom op te slaan voor gebruik tijdens de nacht, of ze kunnen aan het elektriciteitsnet worden gekoppeld. Netgebonden systemen komen het meest voor, vooral omdat ze huiseigenaren in staat stellen om traditionele energiebronnen te gebruiken als de zon niet schijnt en om dit energiegebruik te compenseren in periodes waarin de opwekking van zonne-energie mogelijk is.

Welke energiebedrijven willen dat je meer gebruik gaat maken van zonne-energie?

Sommige energiebedrijven staan zelfs toe dat huiseigenaren met een zonnestroomsysteem thuis overtollige elektriciteit die door netgebonden fotovoltaïsche energie wordt opgewekt, verkopen aan het energiebedrijf en kortingen krijgen. Silicium panelen zijn de meest voorkomende soort van fotovoltaïsche zonne-energie systeem in gebruik op dit moment, maar dunne film fotovoltaïsche panelen zijn ook in opkomst in de acceptatie. Hoewel ze veel minder efficiënt zijn dan siliciumpanelen, zijn dunne-film fotovoltaïsche panelen kleiner en flexibeler. Deze eigenschappen maken het mogelijk om ze gemakkelijk te integreren in het ontwerp van een gebouw. Een veelvoorkomende toepassing van dunne-film fotovoltaïsche panelen zijn bijvoorbeeld solar shingles, waarbij ze worden gemaakt om te lijken op gewone dakshingles.

Hoe kun je zonnestraling gebruiken om warmte op te wekken?

Zonnethermische systemen maken gebruik van zonnestraling om water op te warmen, te verwarmen en de binnenkant van het huishouden te koelen, of beide. Ze zijn minder kostbaar dan fotovoltaïsche zonne-energie en kunnen ook belangrijke besparingen opleveren voor huiseigenaren, omdat verwarming, koeling en waterverwarming worden beschouwd als de meest energieverslindende processen in de woning. Andere soorten zonthermische systemen zijn onder andere warmwatersystemen op zonne-energie, zonneboilers voor zwembaden en zonthermische ruimteverwarmers.

  • Zonne-warmwatersystemen absorberen de zonnestraling en gebruiken deze om de watervoorziening van de woning op te warmen. Voor huiseigenaren die zwembad(en) hebben, zijn zonneboilers een ander energiebesparend type zonnesysteem in huis dat gebruik maakt van zonnestraling om water te verwarmen.
  • Zonne-thermische ruimteverwarmers werken volgens een vergelijkbaar principe als zonne-warmwatersystemen (en worden meestal gecombineerd met deze systemen). Echter, voor thermische zonne-koelsystemen, die ofwel absorptie- ofwel dehydratiesystemen zijn, zijn ze veel complexer in het ontwerp.